Vajíčka áno či nie? Ako to je s touto kontroverznou potravinou?
O vajíčkach sa už toho veľa nahovorilo. Kým niektorí odborníci tvrdia, že si ich treba dopriať len párkrát do týždňa kvôli vyššiemu množstvu cholesterolu, iní športovci na ne nedajú dopustiť a konzumujú ich na dennodennej báze. Ako to teda je?
Vajíčka boli v minulosti považované za potravinu, ktorá nemá vo vyváženom jedálničku čo hľadať. Bolo to hlavne v dôsledku vyššieho množstvu tukov a cholesterolu, ktoré sa nachádzajú vo žĺtkoch. Veda však rokmi pokročila a odborníci zistili, že aj napriek podielu tuku a cholesterolu sú vajíčka superpotravinou, ktorá je bohatá na mnohé prospešné látky.
Vajíčka sú plné vitamínov a minerálnych látok
Ako sme už načrtli v predošlých riadkoch, vajíčka sú hotovým vitamínovým pokladom. Sú bohaté na mnohé druhy vitamínov ( A, D, E, K a celú radu vitamínov B), minerálne látky (fosfor, železo, síra) či bioaktívne zložky (karotenoidy a fosfolipidy). Vo veľkom množstve obsahujú aj esenciálne aminokyseliny, ktoré si telo nevie samostatne vytvoriť a získava ich len stravou.
Zdroj kvalitných bielkovín
Jedno vajíčko obsahuje približne šesť gramov bielkovín. Niektorí ľudia sa vyhýbajú konzumácii vaječných žĺtkov v domnienke, že obsahujú len tuk. Opak je však pravdou, pretože žĺtky obsahujú až štyridsať percent bielkovín, bielky päťdesiat percent a zvyšných desať percent je v škrupine. Bielkoviny, ktoré získame z vajec, navyše patria k biologicky najhodnotnejším. Vaječné proteíny sú oveľa kvalitnejšie ako bielkoviny získané z mäsa a mlieka. Aj vďaka tomu patria k najefektívnejším nástrojom na naberanie svalovej hmoty a nemali by chýbať v jedálničkoch športovcov a aktívnych ľudí.
Zlepšujú pocit sýtosti
Pokrm bohatý na proteíny rýchlejšie zasýti a na zaplnenie žalúdka postačí menšia porcia. Vajíčka majú vďaka vyššiemu zastúpeniu kvalitných bielkovín skvelú funkciu zasýtenia, ktorý vydrží dlhú dobu. Aj preto sú vhodnou potravinou do redukčnej diéty.
Prospešné pre náš mozog a oči
Vajíčka obsahujú látku cholín. Cholín podporuje funkciu mozgu, je významný pre našu pamäť, kontrolu pohybu a náladu. Organizmus si cholín produkuje aj sám, no v nedostatočnom množstve. Preto je potrebné prijímať ho aj zo stravy. Jedno vajíčko pokryje približne tridsať percent odporúčaného denného množstva cholínu. Vaječný žĺtok tiež obsahuje antioxidanty luteín a zeaxantín, ktoré spolu s ďalšími minerálnymi látkami podporujú funkciu zraku, zlepšujú pamäť, učenie a jazykové schopnosti.
Zdravé či nezdravé? Rozhoduje, ako ich pripravíme
Vajcia sú pre mnohých ľudí strašiakom, ktorý zhoršuje kardiovaskulárne zdravie, upcháva cievy a zvyšuje cholesterol. O tom, či budú vajíčka pre náš organizmus prospešné, alebo nie, však rozhoduje predovšetkým spôsob prípravy. Najzdravším variantom sú varené vajíčka, pretože na ich prípravu nemusíme používať žiadne ďalšie tuky. Smaženie na oleji alebo masle spôsobí, že tuk vo vajíčkach zoxiduje a premení sa na nežiaduci tuk. Takýmto spôsobom sa strácajú aj vitamíny a antioxidanty, ktoré sú v žĺtku. K zvyšovaniu cholesterolu a tuku prispieva aj to, ak k vajíčkam pridáme údeniny. Vajíčka varené alebo pripravené na malom množstve tuku sú vhodné aj pre ľudí so srdcovocievnymi problémami, či pre tých, ktorí sa pokúšajú zhodiť nejaké kilečko.
Bohaté možnosti prípravy
Vajíčka sú bežne dostupná potravina, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácnosti. Výhodou je, že ich pripravíme za krátky čas a v mnohých prevedeniach na slano, ale aj na sladko. Ku klasickým spôsobom prípravy patrí varenie či smaženie vo forme miešaných vajíčok alebo omelety. Taktiež sú neoddeliteľnou súčasťou sladkých dobrôt, koláčikov či lievancov. Niektorí ľudia si ich pridávajú aj do ovsenej kaše ako zdroj proteínov, iní ich preferujú ako bielkovinu k sacharidovej prílohe na obed alebo večeru. Ich výhodou je, že ich môžeme konzumovať dennodenne, no vždy inak.
Použité internetové zdroje:
[1] 10 dôvodov, prečo jesť vajcia - https://gymbeam.sk/blog/10-dovodov-preco-jest-vajcia/
[2] Vajcia a cholesterol. Aký vplyv majú vajíčka na naše zdravie? https://www.zdravieastyl.sk/potraviny-a-vyziva/871-aky-vplyv-maju-vajicka-na-nase-zdravie
[3] Vajcia. Preč sú zdravé? Ako ich jesť pre čo najvyšší účinok? https://temazdravie.sk/vajcia-a-ich-vplyv-na-zdravie/
Súvisiace články
-
Počas tréningov vychádzam z komfortnej zóny, a to ma motivuje, aby som sa stále zlepšovala, vraví Anet
15.03.2024
Anet je pravidelnou členkou CrossFit Partizánske takmer štyri roky. Predtým si vyskúšala iné športy, no žiadny ju nezauj...
Prečítať článok -
Počítať, alebo nepočítať kalórie? 6 dôvodov pre a proti
15.03.2024
Metóda zaznamenávania si prijatých kalórií do tabuliek je veľmi obľúbená najmä u profesionálnych fitnessákov. Vďaka podr...
Prečítať článok -
Peťa: Cvičenie je mojím pomocníkom k lepšej nálade
21.02.2024
Petra je marketingová špecialistka. Už osem rokov je členkou CrossFit Partizánske a má odmakaných stovky tréningov. I ke...
Prečítať článok -
Prečo diéty nefungujú?
15.01.2024
Január je mesiacom nových predsavzatí. K novoročným cieľom mnohokrát spadá zhadzovanie (nielen) povianočných kilogramov....
Prečítať článok