Rýchly základ zdravého stravovania.

Marek Tupý

Marek Tupý

07.08.2020

 Výživa....

 jej kvalita a zároveň kvantita hrá veľmi dôležitú úlohu v celkovom cieli Vášho zdravia a kondície. Ak budete telu dodávať nekvalitné palivo, nebudete sa starať o to čo a kedy jete, bohužial nemôžete od neho očakávať, že vydrží dlhodobo zdravé a výkonné. Obzvlášť dnes, kedy sa bez rôznych konzervantov, pridaných chemických látok, sladidiel atď. nezaobíde už skoro žiadna potravina.  

Zároveň, kvalita potravy dokáže veľmi výrazne zosilniť alebo znegovať účinok Vášho tréningového úsilia. Je to podobné ako s autom, ak mu dávate kvalitné palivo, motor využije celý svoj potenciál a budem Vam slúžiť dlho bez problémov. Ak by ste chceli nacikať do nádrže, nemôžete čakať, že auto pôjde výkonne a spoľahlivo, ak teda vôbec naštartuje. 

To isté platí o našom tele. 

------------------------------

 Vyvážená strava by mala obsahovať 3 základné živiny : 

Veľmi v skratke ich môžeme rozdeliť takto : 

Bielkoviny

Stavebné látky z ktorých naše telo stavia, buduje a opravuje svoje štruktúry.

Bielkoviny sa nachádzajú najmä v živočíšnej potrave ( mäso , vajcia , mliečne výrobky ). Samozrejme dajú sa získavať aj z rastlinnej potravy, no je to o dosť náročnejšie a zdĺhavejšie. 

Ak však niekto tvrdí, že ľudia sú prirodzene iba vegetariáni, otázka je ako naši predkovia prežili dlhé zimné mesiace počas ktorých nič nerástlo a nevyhynuli.

Tuky :

Tuky v našom tele zohrávajú viacero kľučových úloh. Sú zdrojom energie, zabezpečujú absorbciu dôležitých vitamínov (A,D,E,K ) chránia telesné orgány, pomáhajú regulovať telesnú teplotu a v neposlednom rade sa podieľajú na produkcií hormónov v tele. 

Môžme ich rozdeliť na "Zlé" a "Dobré".

"Zlé" tuky sú tie, ktoré sa vyrábajú priemyselne tzv. hydrogenáciou. Stužené rastlinné tuky teda narpíklad margarín a podobne. Štúdie poukazujú na to, že tieto tuky nemajú absolútne žiadne priaznivé účinky na naše zdravie preto bude lepšie sa im vyhnúť.


"Dobré" tuky delíme ešte do dvoch kategórií 


Nasýtené tuky 

Nachádzajú sa v masle, mlieku, červenom mäse ... 

Na nasýtené tuky existuje viacero názorov ohľadne ich "zdravosti" no faktom je, že sú v tele naozaj potrebné preto by sa určite mali konzumovať. Samozrejme s mierou ako všetko. Bolo by chybou  úplné odstránenie týchto tukov z jedálnička.

Nenasýtené tuky 

Oleje ( olivový , slnečnicový, repkový, sezamový   ... )

Toto je najpriaznivejší typ tukov, preto by sa mali v našom jedálničku nachádzať denno - denne.

Sacharidy ( Cukry) - 

V našom tele zohrávajú úlohu iba ako forma rýchlej a efektívnej energie. Náš mozog dokáže vyťažiť energiu iba z glukózy(hroznový cukor) preto by sme ich taktiež nemali z jedálnička úplne vyradiť. No dôležité je aby cukry pochádzali iba zo zdrojov ako Ovocie a Zelenina. Ak nie je Vašim cieľom znižovanie hmotnosti, je možné zaradiť aj ryžu a zemiaky či celozrnné pečivo.


 Správna strava je mierna v makronutrientoch - to znamená, v bielkovinách, sacharidoch a tukoch. Jedným z problémov dnešného stravovania sú príliš veľké dávky týchto živín.

 Ideálny tanier by mohol  vyzerať :

cca veľkosť dlane bez prstov -  bielkoviny 

cca päsť  - škrob  alebo sacharidy 

zeleniny koľko sa zmestí na už naplnený tanier tak, aby sa nepresýpala cez okraje.

 Ideálna strava je založená na zelenine, hlavnej zelenej, mäse, orechoch a semenách, ovocí s mierou, nejakom škrobe / ryža, zemiaky / nie veľa. 

A predovšetkým bez rafinovaného cukru. Posledná časť môže byť extrémne zložitá, lebo formy cukru (glukózový sirup, glukózovo-fruktózový sirup, sacharóza, maltodextrín ...sa pridávajú už naozaj skoro všade. Skúste si prečítať zloženie šunky ktorú kupujete v obchode, stavím sa s Vami, že tam určite jeden zo zmienených nájdete.


 Analógia je jednoduchá, snažte sa jesť to, čo vyrástlo v zemi, alebo malo oči. 


Spoločnou stratégiou pri dosahovaní takejto stravy môže byť udržovanie vášho nákupného košíka mimo regálov s jedlom, ktoré je zabalené, má na sebe značku a vzadu má ďalekosiahle zloženie. Toto jedlo je vytvorené vo veľkých továrňach, laboratóriách, ktoré mu dodávajú umelé látky na to, aby dlho vydržalo, dobre chutilo a podobne. Jedlo bez konzervantov podlieha skaze, takže aj trvanlivé potraviny sú podozrivé. Presne od toho sa chceme držať obďaleč. Ak budeme postupovať podľa týchto jednoduchých pravidiel , môžeme vyťažiť z nášho tréningového úsilia oveľa omnoho viac- prostredníctvom správnej výživy a stravovania. 

Získaj užitočné tipy ako si zlepšiť kvalitu života

Dostávaj praktické tipy o cvičení a strave, ktoré ti pomôžu zlepšiť kvalitu života. Píšeme len užitočné poznatky postavené na dlhoročných skúsenostiach